امروزه و در جامعه امروز ايراني بخاطر مشغله هاي شغلي فراوان و چند شغله بودن بيشتر مردم جامعه ، درد هاي آناتوميكي و عضلاني بيشتر سراغ ما مياد .
نويد مي دهيم خدمت شما كه با بسياري از حركات ساده خانگي مي توانيم اين دردها را كمتر و يا به كل از بين ببريم …
مشخصه ی این بیماری شروع درد خود بخودی و معمولا بدون علت در شانه است، که به مرور و بصورت پیشرونده محدودیت حرکتی در مفصل را به دنبال دارد. یعنی ممکن است فرد بدون هیچ مشکلی شب بخوابد و صبح با درد شدید از خواب بیدار شود و موهایش را با درد شانه بزند یا به سختی کیف پولش را در جیب پشتی شلوار قرار دهد.
این بیماران معمولا با مشکلاتی از قبیل:
درد های شبانه و بیدار شدن از خواب هنگام حمله های حاد، درد در حرکت و همچنین حین حمله ی حاد آن در زمان استراحت و درد در عضلات پشت گردن و شانه مواجه هستند. ممکن است وضعیت قرارگیری شانه ها و کتف ها از حالت طبیعی خارج شود و مثلا شانه ها جلوتر از محل درست خود قرار بگیرند.
در شانه ی یخ زده، کپسول مفصلی شانه دچار التهاب می شود. برای همین به این بیماری کپسول چسبنده هم می گویند.
درحال حاضر علت بیماری شانه ی یخ زده ناشناخته است اما یکسری عوامل مستعد کننده وجود دارند که شامل موارد زیر می شود:
ضربه یا جراحی در نزدیکی این مفصل
بی حرکتی طولانی مدت مفصل مثلا به دنبال شکستگی ها یا التهاب تاندون های روتیتور کاف
کم کاری یا پرکاری تیرویید
پارکینسون
بیماری های قلبی
اختلالات هورمونی مثل دیابت؛ این بیماری به طور مشخصی با دیابت وابسته به انسولین در ارتباط است و این افراد ریسک بیشتری برای ابتلا به این بیماری دارند.
در شانه ی یخ زده، کپسول مفصلی شانه ملتهب می شود و باند های ضخیم شده ای در بافت کپسول ایجاد می شود که موجب ضخیم شدن و سفت شدن آن و در نتیجه محدودیت فضای مفصلی می شوند. علامت شاخص این بیماری درد شدید و ناتوانی در حرکت دادن شانه، چه با استفاده از کمک و چه بدون آن است.
برای پیشگیری چه کار کنیم؟
همانطور که در علت ها اشاره کردیم، بی حرکت بودن شانه و استفاده از دامنه ی حرکتی محدودی از شانه می تواند شما را مستعد یخ زدن! کند. مثلا ممکن است بخاطر دردی که بعد از شکستن دستتان دارید، بازوی خود را به بدنتان بچسبانید تا کوچکترین حرکتی نداشته باشد! اما این برای سلامت شانه ی شما بدتر است چون تغذیه ی اجزای مفصل شما وابسته به حرکت مفصل است و شما با این کار تغذیه ی مفصل را مختل می کنید.
استرچ دادن راه خوبی برای حرکت دادن شانه تا انتهای دامنه است. در تصاویر زیر چندتا از تمرینات کششی را که به راحتی می توانید در طول روز انجام دهید، می بینید.
مورد دیگری که باید توجه کنیم این است که عملکرد شانه ی ما فقط به خود مفصل شانه مربوط نیست! قرار گیری و عملکرد مناسب بخش های دیگر مثل استخوان های ترقوه، جناغ و مهره های گردنی و سینه ای هم در کنار استخوان های کتف و بازو مهم است. اگر اینها سر جای خود قرار نگرفته باشند ( اندکی جابه جا شده باشند)، روی حرکات شانه تاثیر منفی می گذارند.
علائم و سیر بیماری
معمولا این بیماری را به ۴ مرحله تقسیم می کنند:
مرحله ی اول:
درد شروع شده است و با حرکت بیشتر می شود و البته در شب هم وجود دارد. محدودیت حرکتی در این مرحله حداقل است. معمولا کمتر از سه ماه طول می کشد تا این مرحله سپری شود.
مرحله ی دوم:
در این مرحله ضخیم شدگی کپسول شروع شده و به دنبال آن محدودیت حرکتی بیشتر می شود. کم کم درد بیمار بیشتر می شود و حرکات در انتهای دامنه بسیار دردناک است. و بیماران در انجام حرکات روزمره با مشکل مواجه هستند. معمولا ۳ تا ۶ ماه طول می کشد تا این مرحله سپری شود.
مرحله ی سوم:
درد به مرور کم می شود اما محدودیت حرکتی باقی می ماند. ممکن است ضعف عضلات بازو و روتیتور کاف هم ایجاد شود. این مرحله ممکن است از ۳ تا ۱۸ماه طول بکشد.
مرحله ی چهارم:
محدودیت حرکتی بیماران، دیگر با درد همراه نیست و حرکات شانه به مرور بهتر می شود. بازگشت کامل دامنه ی حرکتی ممکن است ۳ تا ۶ ماه طول بکشد. تحقیقات نشان داده که معمولا بهبودی خود بخودی این بیماری، بطور متوسط، دو سال طول می کشد .
در هفته های آینده با تمرینهای خانگی ( البته با مشورت پزشک مربوطه ) کنار شما هستیم .
#خیراله_قلیزاده