شاخصگلایسمیک
این مبحث بسیار با اهمیت است.
راز سلامتی انسان در شناختغذاهای مناسب است علت اصلی بیماری دیابت و یاتشدید دیابت مصرف غذاهایی با شاخص گلایسمیک بالامی باشد پس هر چه قدر می توانید شاخص گلایسمیکغذاهای خود را کاهش دهید:
گلوکزوانسولین:
- گلوکز سوخت بدن است و بعد از جذب می بایستوارد سلول ها شود و حامل آن انسولین است
- وقتی غذا می خوریم میزان قند خون بالا می رود وما احساس سیری میکنیم ولی بستگی به نوعتغذیه بعد از مدتی مجدداً گرسنه می شویم
- غذاها به دو دسته تقسیم می شوند : انرژی زاییتدریجی و فورانی
- وقتی غذایی با انرژی زایی فورانی مصرف می شودقند خون 20 دقیقه بعد به حداکثر و بیشتر ازحالت قابل تحمل وبیشتر از نیازبدن بالا می رود
- افت مجدد قند خون سبب احساس گرسنگی،خستگی، سردرد و …. می شود
- این غذاها سبب افزایش شدید انسولین و ساختچربی از غذاها می شود و برعکس غذاهای با انرژیزایی تدریجی با تشویق بدن به مصرف گلوکز برایکسب انرژی تمایل به ذخیره سازی چربی را از بینبرده و با وجود عدم احساس گرسنگی سبب کاهشوزن هم خواهند شد.
شاخصگلایسمیک:
- میوه هایی مانند سیب و انگور علارغم قند فراوانقند خون را کمتر از نان بالا می برند
- پس کربوهیدراتهای موجود در مواد غذایی مختلفاثرات متفاوتی روی قند خون دارند
- دانشمندان امروزه غذاهای زیادی را بررسی و برایآن عددی به عنوان شاخص گلایسمیک معرفیکرده اند
- مواد غذایی دارای شاخص گلایسمیک بالای 70 رامواد با شاخص گلایسمیک بالا و مواد دارایشاخص 56 تا 69 را متوسط و مواد دارای شاخصکمتر از 55 را شاخص گلایسمیک پایین یا غذاهایسبز می شناسند.
اهمیتومزیتمصرفغذاهایشاخصگلایسمیکپایین:
- غذاهای با شاخص گلایسمیک پایین کمک می کندتا اشخاص وزن شان را کاهش دهند و یا وزن خودرا کنترل کنند
- غذاهای با شاخص گلایسمیک پایین حساسیت بدنبه انسولین را افزایش می دهد
- کربوهیدراتهایی با شاخص گلایسمیک پایین کنترلدیابت را آسانتر می کنند
- کربوهیدراتهای با شاخص گلایسمیک پایین ریسکبیماری های قلبی عروقی را کاهش می دهند
- کربوهیدراتهای با شاخص گلایسمیک پایینکلسترول بد خون را پایین می آورند
- کربوهیدراتهای با شاخص گلایسمیک پایینگرسنگی را کاهش داده و فرد را مدت طولانیسرحال و شاداب نگه می دارند
- کربوهیدراتهای با شاخص گلایسمیک پاییناستقامت و پایداری بدن را بیشتر کرده و فرد رابرای فعالیت طولانی مدت آماده می کنند
جدول شاخص گلايسميك