لبو و آب لبو یا چغندر قرمز منبعی سرشار از نیترات به شمار می رود. مقادیر کمی نیترات نیز در سایر سبزیجات مثل اسفناج، کلم پیچ، کاسنی فرنگی، تره فرنگی و کلم بروکلی یافت می شود.
آب چغندر اکسیژن رسانی به عضلات در ورزشکاران را حین تمرینات بدنسازی بهبود بخشیده و نیتروژن بالای آن تحمل تمرینات طولانی مدت ورزشی را بهبود می بخشد.
به انتقال سریع تر اکسیژن به عضلات کمک می کند مانع خستگی زودرس در تمرین می شود.
این ماده غذایی دارای رنگدانه ای طبیعی به نام بتاسیانین است، که یک یک ماده آنتی اکسیدان و ضد التهاب بسیار قوی میباشد،
لبو مانع درد عضلانی میشود و به ریکاوری عضلات کمک میکند.
نوشیدن آب لبو قبل از تمرینات مانند یک سوپر پمپ طبیعی پمپاژ خون شما را افزایش میدهد و کلسترول بد خون را از بین میبرد.
مکمل های غذایی محتوی آب لبو میتوانند اکسیژناسیون عضلات را در طول تمرینات ورزشی بهبود دهند.
افزایش مصرف نیترات میتواند بهطور بالقوه مقاومت فرد را در طول تمرینات ورزشی طولانی افزایش دهد.
کیفیت زندگی افرادی که بهخاطر مشکلات قلبی-عروقی، تنفسی و سندروم سوختوسازی و بهدلیل کمبود اکسیژناسیون نمیتوانند تحرک روزانهی کافی داشته باشند، با مصرف سبزیجات حاوی نیترات بهبود مییابد.
آب چغندر ممکن است عملکرد انقباض عضلانی را بهبود بخشد.
پژوهشگران دانشگاه ماستریخت دریافتند 170 میلی لیتر عصاره آب لبو در دوره ای 6 روزه توانست عملکرد تایم تریل 10 کیلومتری و برون ده توانی دوچرخه سواران را بهتر کند.
آب لبو میتواند عملکرد دوچرخه سواران را در مسابقات تایم تریل ۴ کیلومتر ۱۱ ثانیه یا ۲٫۸ درصد بهبود دهد. این عدد در مسافت ۱۶٫۱ کیلومتر به ۴۵ ثانیه یا ۲٫۷ درصد میرسد.
حتی زمانی که دو شات 70 میلی لیتری کافئین با آب لبو ترکیب شد؛ باعث تفاوتی در عملکرد دوچرخه سواران در 60 دقیقه تایم تریل نشد
پژوهشگران دانشگاه اکستر در بریتانیا دریافته اند که، یک ورزشکار با نوشیدن 500 میلی لیتر آب لبو یک روز در هفته می تواند تا 15 درصد بیشتر بدود قبل از آن که به خستگی برسد. دلیل آن هم زیاد تر بودن مقادیر نیترات موجود در خون بود که اکسیژن برداشتی عضله را کاهش می دهد و آن را در سوزاندن مواد مغذی کارآمدتر می کند. همچنین مطالعه ی دیگری از همان پژوهشگران نشان داد دوچرخه سوارانی که 2/5 ساعت قبل از مسابقه تایم تریل 500 میلی لیتر آب لبو خوردند؛ عملکرد بهتری به اندازه 2/8 درصد در مسابقه 4 کیلومتر و 2/7 درصد در مسابقه 16 کیلومتر داشتند.
یک مطالعه جدیدتر در سال 2016 با هدایت لکس وردیجک Lex Verdijk در دانشگاه ماستریخت Maastricht هلند، بر روی بازیکنان فوتبال انجام شد. بازیکنانی که دو لیوان کنسانتره لبو (آب غلیط لبو) مصرف کرده بودند به طور میانگین 3.4 درصد سرعتشان افزایش پیدا کرده بود. ضربان قلبشان هم نسبت به افرادی که دارونما مصرف کرده بودند کمتر بود.
طبع لبو معتدل است. چغندر قرمز یا لبو از همان خانواده چغندر قند هستند.
لبو یک منبع غنی از فولات و منگنز، تیامین، ریبوفلاوین، ویتامین B6، پانوتنیک اسید، کولین، بتایین، منیزیم، فسفر، پتاسیم، روی، مس و سلنیوم می باشد. پپتین موجود در لبو برای درمان افسردگی مفید بوده و تریپتوفان موجود در آن ذهن را آرام می کند.
برای نتیجه گیری بهتر از مصرف لبو چه زمان و چه مقدار باید مصرف کرد:
لبو کمک می کند تا زمان عملکرد شما در فعالیت های استقامتی که بین 4 تا 30 دقیقه به درازا می کشند.
مقدار مطلوب نیترات احتمالا 0/6 گرم است که معادل 2 شات 70 میلی گرمی آب لبوی تغلیظ شده است.
در مطالعاتی که ورزشکاران 0/3 تا 0/4 گرم نیترات(0/62 گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) استفاده کرده اند(معادل 500 میلی لیتر آب لبو یا شات 70 میلی لیتری تغلیظ شده یا 200 گرم چغندر پخته شده) نیز مفید به فایده بوده است.
خوردن آن 2 تا 3 ساعت قبل از فعالیت ورزشی باشد زیرا مقادیر NO موجود در خون 2 تا 3 ساعت پس از خوردن به اوج می رسد سپس به تدریج ظرف 12 ساعت کاهش می یابد.
می توانید با استفاده از یک روش دیگر پیش از مسابقه، بارگیری نیترات را به مدت 3 تا 7 روز ترجیح دهید تا مطمئن شوید مقادیر خونی NO در حد زیادی باقی می ماند.
مصرف لبو پخته یا خام
پختن سبزیجات میتواند به شدت از سطح نیترات آنها بکاهد.به همین دلیل است که استفاده از آب یا کنسانتره چغندر بهترین راه برای مصرف چغندر میباشد.تنها استثنا در این مورد میتواند بخار پز کردن مختصر باشد که در واقع انجام این کار شاید بتواند مواد مغذی بیشتری را در اختیار بدن قرار دهد.مشخصا چغندر برای اینکه کاملا قابل خوردن باشد باید در مدت زمان زیادی بپزد اما کمی بخار پز کردن مشکلی را به وجود نخواهد آورد.
نوشیدن سریع یا آرام مصرف کردن آن؟
نیترات موجود در چغندر به وسیله برخی باکتریهای موجود در بزاق ما تبدیل به نیتریت میشود.این یک گام بسیار مهم میباشد که نباید نسبت به آن غفلت شود.تبدیل نیترات به نیتریت فرایندی سریع نمیباشد و شستن دهان یا مسواک زدن بلافاصله پس از مصرف آب چغندر میتواند تمام نیترات موجود در بزاق را از بین ببرد.مصرف آهسته آب چغندر میتواند مدت زمان تماس نیترات با باکتریهای موجود در بزاق را افزایش دهد. که این یعنی تبدیل نیترات به نیتریت بیشتری انجام خواهد پذیرفت.
پس از مصرف لبو از دهان شویه های آنتی باکتریال اجتناب کنید زیرا این ترکیبات باکتری های مفید در دهان را از بین می برد و مقداری از نیترات را به نیتریت تبدیل می کند و فواید آن را کاهش می دهد.
مصرف لبو مواد مغذی پر کاربردی از جمله ویتامین C، فولات (اسید فولیک) folate و پتاسیم را به بدنتان می رسانید.