انسانها از نظر مغزی بر چند دسته تقسیم می شوند. گروهی با وجود افزایش سن از حافظه ی قوی و تمرکزی بالا برخوردارند. گروهی به محض رسیدن به افزایش سن به مرور با مشکلات حافظه مواجه می شوند وگروه دیگر مشکلات ژنتیکی
برخورداری از مغزی سالم و قدرت تفکری بالا تا پایان عمر نیاز به رفتارهای صحیح و ترک رفتارهای اشتباه است.
با چند روش ساده می توان سلامت مغز را کنترل و مسیری آرام را سپری کنیم.
1 ) رژیم غذایی پر چرب و پر کالری
چربیهای غیر مفید -شکر و غذاهای فرآوری شده به مرور زمان مغز را پیر و فرسوده میکند شکر تا حدی در کاهش حافظه و قابلیت تفکر موثر است تا جایی که محققان آن را آلزایمر نوع 3 خوانده اند که مستقیما به نوع تغذیه مربوط است . بهترین رژیم محافظت از مغز رژیم مدیترانه ای {چربیهای مفید- میوه- سبزیجات -آجیل و ماهی است.
2) زندگی در مکانهای پر تردد و شلوغ
آلودگی هوا یکی از مهمترین دلایل پیری زود رس مغز میباشد.زندگی در مجاورت اتوبان ها و خیابان های شلوغ باعث انباشتگی آلودگی در ریه و خون می شود. این مشکل باعث احتمال نوعی آسیب مغزی به نام سکته مغزی خاموش می شود. مشکلی دیگر آلودگی به مرور زمان باعث کوچک شدن حجم مغز می شود که مهمترین نشانه پیری مغز است .
3) استرس مزمن
استرس سبب کوتاه شدن تلومر و پیری زود رس سلولها ی مغزی میشود علاوه بر آن هورمونی که بر اثر استرس ترشح می شود به مغز آسیب می رساند.
استرس در کودکان مانع ازیادگیری صحیح و مواجه با افت تحصیلی و در بزرگسالان با خطر ابتلا به بیماریهای روانی(افسردگی.عدم تمرکزیا بیماریهای جسمی) مانند مشکلات تنفسی فشار خون بالا و مشکلات کلیوی یا سرطان همراه است.
4)کم خوابی
بهترین روند بازسازی سلولی خواب کافی می باشد .کم خوابی به مرور باعث کاهش مغز و وجود آلزایمر می شود.
5)نشستن طولانی مدت روزانه
نشستن زیاد باعث می شود سلولهای مغزی مرتبط با حافظه منقبض و کاهش عملکرد صحیح مغز میشود علاوه بر این کم تحرکی یکی از مهمترین دلایل بیماری قلبی -دیابت -سرطان و مرگ زود رس می باشد.
سوخت اولیه مغز گلوکز می باشد. قرار گرفتن مغز در معرض گلوکز بالا وپایین خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش می دهد و کم تحرکی در سطح گلوکز تاثیر به سزایی دارد.
6)تنبل کردن مغز
مطالعه -حفظ کردن اشعار-یادگیری زبان های مختلف و بازیهای فکری جدول ضرب باعث فعال شدن مغز می شود در نتیجه مغزی فعال و سلامت در اختیار داریم.
7)دخانیات و الکل
مصرف بلند مدت الکل به روی مغز باعث میشود نیمکره مغز آسیبی جدی ببیند به صورتی که حافظه تقریبا نابود می شود. ارتباط مغز و بدن را کاهش می دهد. مصرف دایمی احتمال سندرمی به نام wernicke – korsakoff که یک احتمال مغزی است به حافظه آسیب می رساند.
نیکوتین در مغز باعث مختل شدن عملکرد مغز میشود. مصرف سیگار مداوم و قرار گرفتن مداوم در معرض نیکوتین قسمت هایی که از مغز مرتبط به یادگیری – استرس و خود کنترلی است را مختل میکند.